Lazer Epilasyon Temel Bilgiler

Lazer Epilasyon Temel Bilgiler

LAZER EPİLASYON NEDİR?

İnsan doğasının gereği olarak çocukluğun son evresinde çıkmaya başlayan ve ergenlikten itibaren istenmeyen bir görüntü halini alan koltukaltı, bacak, kol, yüzün bazı bölümleri ve bikini bölgesi kılları pek çok kişi için bir sorundur. Zira bu tüylerden tamamen kurtulmak adına doğru bir adım atılmazsa neredeyse yaşlılık dönemine kadar bu tüyler çıkmaya devam eder. Bu süreçte kişinin kıl yapısına göre ya da kılları yok etmekte kullandığı yönteme göre değişmekle birlikte on günde bir, iki haftada bir mutlaka tüyleri almak gerekiyor. Bu işlemde geleneksel olarak cımbız, jilet, ağda gibi yöntemler kullanılıyor ki bu yöntemler de tüylerden kısa süreli olarak kurtulmaya olanak veriyor. Lazer epilasyon, belli bir dalga boyunda olan lazer ışığının tüy köklerine uygulanması ve kıl köklerinin kurtularak oradan yeniden kıl çıkmasının engellenmesi yöntemidir. Uzman kişilerin kontrolünde olan lazer epilasyon cihazı, sadece tüylerin yok edilmesinin amaçlandığı alana yönlendirilir. Bu bakımdan olumsuzlukların, istenmeyen durumlar yaşanmasının da önüne geçilebilir.

 
Lazer epilasyon kimlere yapılmaz?

Lazer epilasyon güvenli ve konforlu bir yöntem olmakla birlikte bazı hastalıkları ve özel durumu bulunan kişilere uygulanamayabilir. Bunlar;
•    Hamileler,
•    Kısırlık tedavisi görenler,
•    Kılları beyaz, sarı ve kırmızı renkte olanlar,
•    Ayva tüyü diye adlandırılan yumuşak ve az görünür şekilde tüylere sahip olanlar,
•    Hormon bozukluğu olanlar ve bunun için tedavi görmeyenler ya da tedavi aşamasında olanlar,
•    Cildinde aktif bir lezyon, açık yara bulunanlar,
•    Cilt kanseri teşhisi konanlar veya cilt kanseri tehlikesi bulunanlar,
•    Güneşlenmekten ya da solaryuma girmekten dolayı teni bronz olanlar,
Lazer epilasyonundan hemen sonra uygulama bölgesi güneşe maruz kalacak olanlar,
Son 1 ay içinde cildi soyarak gerçekleştirilen peeling yaptıranlar,
Son 6 ay içinde Roacutan kullanmış olanlar,
Kanıtlanmış bir zararı bulunmamakla birlikte 17 yaşın altındaki ergenlere lazer epilasyon uygulaması çok da uygun görülmez.

 

Epilasyon kıllara nasıl etki eder?

Epilasyon ile kıl kökü imha edilir. Bu aşamada ısıtma yapılarak kıl kökleri yakılır. Kıl kökü tarafından emilen enerji ısıya dönüşür. Böylelikle kılın kök hücresi yeniden büyüyemez ve istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulma sağlanır. Yöntemde, milisaniyeler içerisinde uygulama yapılır. Bu sayede de cilt hücreleri renk pigmentleri tarafından emilen ışık, kıl gelişiminin zayıflamasını sağlar.

Tüylerin büyüme evreleri olan anajen, katojen ya da telojen fazları göz önünde bulundurulur. Uygulama süreleri ve dozları kişinin cilt tonu ve yapısal özelliklerine göre değişiklik gösterir.

Tek bir seans epilasyon ile tüylerden kurtulmak mümkün müdür?

Epilasyon yöntemleri tek seanslık işlemler değildir. Bunun sebebi de her kıl kökünün farklı evrede olmasıdır. Uygulama sırasında gerileme döneminde olan kıllar olabilir. Bu sebeple de tek seansta bütün tüylerin bitmesi mümkün değildir. Bundan dolayı da birden fazla seans gerekir. Seans sayısı her bölge için farklılık gösterir.

 

Lazer epilasyonda nelere dikkat edilmelidir?

•    Mutlaka güneş koruyucu sürülmeli
•    Kese, peeling gibi tahriş edici işlemler yapılmamalı
•    Nemlendirici sürmeli
•    Seans aralarında kıl köklerine dokunulmamalıdır. Çok rahatsız eden bir durum olursa makas ile kıl kısaltabilirler.
•    Seanslara düzenli olarak gelmeli

Lazer Epilasyon Temel Bilgiler