Lazer Epilasyonda Neden Birden Fazla Seans Gerekir mi?
LAZER EPİLASYON
Lazer ışığı, bildiğimiz ışıktan farklı olarak, ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin lazer enerjisi kullanılarak kalıcı ve sağlıklı olarak yok edilmesidir. Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışını, kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır. Kıl kökünde ısı oluşturur ve kıl kökünü tahrip eder. Birbirini izleyen birkaç seans sonunda uygulama yapılan bölge tüylerden arınır. 12 yaşından itibaren herkese uygulanabilir.
LAZER EPİLASYON YÖNTEMİ NASIL YAPILIR?
Lazer uygulamadan önce kişinin tüylerinin jilet yardımı ile kısaltılması gerekir. Fakat ağda gibi kıl köklerini ekarte eden uygulamaların yapılmaması gerekir. Tüylerin boyu kısaltıldıktan sonra, uygulamanın yapılacağı bölgedeki kıl kökleri lazer cihazı ile taranmaktadır. Ancak uygulamaya başlamadan önce kişinin ten ve kıl rengine göre lazer değerlerinin ayarlanması gerekir. Bu evrede kişiye en uygun dozu belirlemek, işlemin başarısı için önemli bir noktadır. İşlemin yapılacağı bölgenin büyüklüğü de epilasyon süresini etkilemektedir. Seanslar ortalama olarak 5 dakika ile 2 saat arasında sürmektedir. Bu süre uygulamanın yapılacağı bölgeye göre değişir. Lazer epilasyon yöntemi genellikle 6 ila 8 seans arasında tamamlanmaktadır.
LAZER EPİLASYONDA SEANSLAR NE KADAR SÜRER?
Her seans, uygulama yapılacak bölgenin genişliğine göre farklı sürede tamamlanır. Örneğin komple bacaklar, sırt gibi büyük alanlar ortalama 1-1,5 saat; koltuk altı, bikini bölgesi, yüz gibi daha küçük bölgeler 10-15 dakika; bıyık, çene gibi bölgeler 2-3 dakikalık sürelerde tar anmaktadır.
LAZER EPİLASYONUN SEANS ARALIKLARI NE KADAR OLMALI?
Epilasyon bölgesinde seans sıklığı yüz bölgesinde 1-1,5 ay, vücut bölgesinde 1-2 aydır. Tedavi ilerledikçe seans aralıkları uzamaktadır.
LAZER EPİLASYONDA NEDEN BİRDEN FAZLA SEANS GEREKİR Mİ?
Vücut kılları anajen, katajen, telojen olarak adlandırılan üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl kökü, bu devrelerden birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçmektedir. Lazer epilasyon daha çok anajen dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmamaktadır. Kalan ince,sarı tüyleri yok etmek için iğneli epilasyon yapılmaktadır.
İĞNELİ EPİLASYON NEDİR?
İğneli epilasyonda uygulama tekniği üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir yöntemdir. Kıl köküne ince steril bir iğne ile girilerek çok düşük akımlı bir elektrik uyarı yapılır. Bu işlemden sonra başarılı bir uygulamada kıl çekildiği anda kolayca gelir. Uygulama alanında kızarıklık, kabartı, bazen 1-2 gün süren küçük kabuklanma gözlenir. İğneli epilasyon uzmanlık ve ustalık gerektiren bir uygulamadır. Bu yöntemde, ince ve yumuşak bir iğneyle kıl köküne girilerek zayıf bir elektriksel akım uygulanır. Böylece kıl kökleri tahrip edilerek kalıcı bir çözüm sağlanır. Uygulanacak seans sayısı tüylerin çıkış süresi, yapısı, rengi ve yoğunluğuna göre belirlenir.
Kullanılan iğneler steril ve kişiye özel olmalıdır. İğne paralel tutularak kıl folikülüne sokulur ve akım verilir. İğneyi çıkartmadan önce akım kesilir kıl folikülü tahrip olmuşsa kıl kolayca çıkar. Ciltte hafif kabarıklıklar veya kızarıklıklar görülebilir. Çok özenli çalışılmasına rağmen hafif kızarıklıklar normaldir.
Uygulamadan hemen %100 sonuç alma oranı düşüktür. Çünkü her kıl aktif üreme döneminde değildir. Aktif üreme dönemindeki kıllar daha kolaylıkla yok edilir. Yaygın varisli hastalara, kalp pili kullananlara, hamilelere, şeker hastalarına, aktif enfeksiyonu olanlara, kanserli vakalara, sedef hastalığı, vitiligo, köbnerizasyon gösteren deri hastalığı olanlara ve AIDS, frengi gibi bulaşıcı hastalığı olanlara iğneli epilasyon işlemi yapılamaz.
İĞNELİ EPİLASYON TEKNİĞİ
İğneli Epilasyon Tekniğinde epilasyon yapılacak bölge temiz olmalı ardından %70’lik alkol ile hafifçe tampon yapılmalıdır.
Epilasyon için düşük bir frekans yeterlidir.Uygulama sırasında hafif bir ısı hissedilir.
Kullanılan iğneler steril ve kişiye özel olmalıdır. İğne paralel tutularak kıl folikülüne sokulur ve akım verilir.
İğneyi çıkartmadan önce akım kesilir kıl folikülü tahrip olmuşsa kıl kolayca çıkar. Uygulama süresi her defasında kıl yoğunluğuna göre değişir ve cm’den 2-3 tüyden fazla alınmamalıdır. Ciltte hafif kabarıklıklar veya kızarıklıklar görülebilir.Çok dikkatli çalışılmasına rağmen hafif kızarıklıklar ve küçük kabuklanmalar normaldir.
Uygulamadan hemen %100 sonuç almak mümkün değildir.Çünkü her kılın dönemi vardır bu dönemler anagen,katagen,telogen dönemlerdir.
Bu dönemler iğneli epilasyonda son derece önemlidir.Kıllar anagen dönemdeyken iğneli epilasyondan maksimum etki etki alınacaktır.
Uykusuz,yorgun ve adet döneminde karın açken,grip gibi rahatsızlıklarda iğneli epilasyon yaptırılmamalıdır. Bu dönemlerde vücut hassas olduğu için acı hissi verebilir.
Varisli hastalar,kalp pili kullananlara,ödem olan kişilere,şeker hastalarına,hamilelere,aids hastalarına kesinlikle uygulama yapılmaz.
Varisli hastalar,kalp pili kullananlara,ödem olan kişilere,şeker hastalarına,hamilelere,aids hastalarına kesinlikle uygulama yapılmaz.
İĞNELİ EPİLASYON SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Epilasyonu takip eden 24 saat içinde cildin oksijen almasını engelleyen faktör parfüm, deodorant gibi kozmetik ürünlerinin sürülmemesi tavsiye edilir.
Epilasyondan sonra cilt sıcak su ve kese ile tahris edilmemelidir.
Özellikle asit bazlı sabunlar hassas ciltlerde iritasyona ve alerjiye sebeb olabilir.
Ayrıca epilasyonu takip eden 3 gün içerisinde kızgın güneş altında bronzlaşılmamalıdır.