Tedaviden Sonra Losyon-Krem Kullanımı Gerekli Midir?

Tedaviden Sonra Losyon-Krem Kullanımı Gerekli Midir?

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon vücuttaki istenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve güvenilir yoludur. Kullanılan lazer sisteminden çıkan belli dalga boyundaki ışık ile cilde zarar vermeden kıl kökünün yok edilmesi prensibine dayanır. Tüm dünyada 20 yıldır kullanılan bir yöntemdir. Lazer epilasyon; CE belgesi olan son teknoloji alexandrite Lazer sistemleri ile artık daha başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Alexandrite lazer 755 nm dalga boyundaki ışınlardan olmaktadır. Bu dalga boyu kılın yapısında bulunan melanin pigmenti (siyah boya maddesi) tarafından yoğun şekilde emilen ışın demetlerini içerir. Bu sayede lazer epilasyonla amaçlanan kıl kökü tahribatı kolayca sağlanabilir. Alexandrite lazer ışınları melanin pigmenti tarafından daha yoğun emilmektedir. Bu durum epilasyon için avantajdır.

Lazer kıl köklerine nasıl etki gösterir?

Lazer, ışık ısısıyla seçici tahrip adı verilen mekanizma üzerinden etki gösterir. Deriye lazer atışı yapıldığında, ışık milisaniyeler içinde deriden emilmeksizin geçer ancak kıl kökü ve kıl gövdesi tarafından emilir ve kıl kökü içinde yüksek ısı meydana getirerek kıl kökünün tahrip olmasına yol açar.

Lazer vücuduma bir hasar verir mi?

Lazer çoğu zaman radyasyon gibi değerlendirilip sağlığa zarar vermesinden gereksiz yere korkulmaktadır. Oysa lazer ile radyasyon arasında bir ilişki yoktur. Lazerin deriye uygulanması sırasında deri altındaki doku ve organlara herhangi bir etkide bulunduğuna dair bir bulgu da gözlenmemiştir. Esasen, çok güçlü epilasyon lazerleri ile dahi, etkili dozlarda ancak kıl kökü seviyesine dek ulaşılabilir.

İşlemler acı verir mi?

Lazerle tahrip edilen kıl kökünde cımbızla çekildiğinde meydana gelen acının benzeri bir his algılanır. Vücudun bazı bölgeleri daha duyarlı olduğundan, doğal olarak bazı bölgelerde bu his daha güçlü olabilir. Lazer soğutucu ile birlikte kullanılmakta olduğundan derinin ısınmasına bağlı bir ağrı-acı meydana gelmez. Soğutucu, işlem sırasında lazer atışı öncesi-atış sırası ve sonrasında deriyle sürekli temas halinde tutularak işlem bölgesini soğutur ve deri üst tabakasını lazerin ısısından kurur. Soğutucu sayesinde kıl kökündeki reaksiyon da nispeten az hissedilir. Örneğin dudak üstündeki ince tüylere lazer epilasyon yapılırken hiçbir şey hissetmezsiniz. 

Lazerli epilasyon hangi bölgelerde uygulanır?

Lazer, bütün vücuda uygulanabilir. Yüz, ense, boyun, kulaklar, kaşlar, kol, koltukaltı, bacak, göbek, kalça, sırt, omuzlar, belde uygulandığı gibi, göğüs, meme, bikini çizgisi gibi hassas bölgelerde uygulanabilir.

İşlemler ne kadar sürer?

Bu işlem yapılan bölgenin genişliğine göre değişir. Örneğin dudak üstü 1 dakikada biterken sırt 1-2 saat sürebilir.

Kaç seans yapılır?

Lazer kıl köklerine gelişme dönemlerindeyken etki eder. Dinlenme dönemindeki bir kök lazerden ötürü geçici bir süre için baskılanabilir ancak tahrip olmaz. Belli zaman diliminde tüm kıl kökleri birden büyüme döneminde olmayacağından, bütün kökleri yok etmek için de tek bir tedavi yetmeyecektir. İşlemler, kökler büyüme fazına girdikçe, 4-6 hafta aralıklarla ya da tüyler çıktıkça yapılır. Toplam işlem sayısı vücut bölgesine göre değiştiği gibi, genetik faktörler, yaş, cinsiyet, hormonal profil gibi özelliklerinize bağlı olarak da farklılıklar gösterir. Ancak literatürde ortalama vücut bölgelerinde 5-8 yüz bölgelerinde 10-12 seansta çözüm bulunmaktadır. Tedavi planı tarafımızca kişiye özel yapılmaktadır. Burada önemli faktörler kişinin cilt yapısı kıl rengi ve kalınlığıdır.

Tedaviden sonra deride ne gibi bir değişiklik gözlenir?

Bazı ciltlerde pembelik veya kızarıklık olabilir. Ancak güçlü bir soğutucu ile birlikte kullanılan lazerlerde, işlem sonrası pembelik-kızarıklık hemen hemen hiç görülmez.

Tedaviden sonra yapmamam gerekenler nelerdir?

Tedaviden sonra hemen günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

 

Tedaviden sonra losyon-krem kullanımı gerekli midir?

Deride kızarıklık meydana getiren lazer işlemlerinden sonra koruyucu olarak bir takım kremler kullanmak gerekli olabilir ancak kızarıklık oluşmayan bir tedaviden sonra herhangi bir koruyucu krem uygulamasına da gerek kalmaz.

Yüze uygulanan bir tedaviden sonra makyaj yapılabilir mi?

Deride kızarıklık meydana getiren bir lazer tedavisinden sonra kimi makyaj malzemelerinin kullanımı sakınca yaratabildiği akılda tutulmalıdır ancak kızarıklık oluşmayan bir tedaviden sonra işlem gören bölgeye makyaj malzemeleri rahatlıkla uygulanabilir.

Lazer tedavileri sırasında güneşe çıkmak sakıncalı mıdır?

İşlem sırasında cildinizde kızarıklık meydana gelmişse güneşe çıkmaktan sakınmalısınız. Zira deride kızarıklık meydana getirebilen lazerlerle işlem görmeden önce ve işlemden sonra güneşe çıkmak son derece zararlı olabilir. Bu nedenle tedavi süresince güneşten sakınmak tavsiye edilir. Ayrıca solaryuma da girilmemesi hastaya söylenmelidir.

 

Lazer uygulamasından sonra işlem bölgesindeki tüylere ne olur?

İşlemden sonraki 3 gün içinde tüyler yavaş yavaş yüzeye çıkar ve dökülmeye başlarlar. Tüylerin yüzeye çıkması yeniden büyüme olmayıp, köklerin içindeki tüylerin dökülmeleri için gereken bir süreçtir. Dökülme tamamlandıktan sonra o bölgede birkaç hafta süreyle yeni tüy çıkmaz. Yeni tüyler çıktığı zaman ise yeni seans zamanı gelmiş demektir. Bu süre bölgeye göre değişmekle beraber ortalama 5-7 haftadır.

Tedaviden Sonra Losyon-Krem Kullanımı Gerekli Midir?